Novica

Večja zmogljivost v vseh pogledih: XERION 12.590 in 12.650 proizvajalca CLAAS kot TERRA TRAC in TRAC

Večja zmogljivost v vseh pogledih: XERION 12.590 in 12.650 proizvajalca CLAAS kot TERRA TRAC in TRAC

Moč je več kot moč: osredotočite se na trge v Evropi in čezmorskih državah

XERION že več kot 25 let osvaja nova področja uporabe in tržne regije. Dva nova, zmogljivejša modela 12.590 in 12.650 sta bila razvita kot visoko učinkovita specialista za težka in zelo težka dela z širokimi in težkimi priključki za obdelavo tal, sejalnicami ter za uporabo transportnih prikolic. Poleg regij Severne Amerike, Srednje in Zahodne Evrope ter Južne Amerike so osrednji ciljni trgi tudi države, kot je Avstralija.

V številnih pogovorih s strankami so bili opredeljeni štirje bistveni razvojni cilji serije XERION 12: 

 • Večja donosnost zaradi nizke porabe goriva, nizkih stroškov vzdrževanja in obrabe ter visoke vrednosti pri nadaljnji prodaji
 • Večja vlečna moč zahvaljujoč visokemu navoru, velikim kontaktnim površinam , optimalni porazdelitvi teže 50:50 v vseh pogojih delovanja in polni hidravlični moči
 • Večje udobje zahvaljujoč veliki, štiritočkovni vzmeteni kabini z odlično vidljivostjo v vse smeri, oblazinjenim gosenicam na TERRA TRAC in udobnemu krmiljenju
 • Močnejša pomoč preko CEBIS, CMOTION, CEMOS in GPS PILOT CEMIS 1200.

Uspešen osnovni koncept z vijačenim, močnim osrednjim okvirjem in dvema krmilnima osema je bil prevzet iz manjših modelov XERION 4200, 4500 in 5000 in prilagojen glede na dodatno moč, večjo težo in večjo širino koloteka. Nove trikotne gosenice ali dvojna kolesa TERRA TRAC do 800/70 R42 prenašajo moč na tla na način, ki je nežen do tal in učinkovit, medtem ko ima voznik v veliki, štiri-točkovni vzmeteni kabini odlično preglednost. Koncept nizkih hitrosti 2.0 kot simbioza učinkovitega motorja Mercedes-Benz z veliko prostornino in odlično usklajenega brezstopenjskega menjalnika je bil dopolnjen z zmogljivo delovno hidravliko za nizke hitrosti, vključno z največjo hidravlično močjo na trgu. Z največjo močjo do 653 KM in navorom motorja do 3.100 Nm je serija XERION 12 trenutno tudi najmočnejši traktor s pogonom na vsa kolesa s tehnologijo brezstopenjskega menjalnika in ima sistem za pomoč vozniku in optimizacijo procesov CEMOS, znan iz standardnih traktorjev CLAAS z brezstopenjskimi menjalniki CMATIC.

Visok navor, varčen in enostaven za vzdrževanje: šestvaljni motor Mercedes-Benz s prostornino 15,6 l in konceptom nizkih vrtljajev 2.0

Pri tehnologiji motorjev je izbira spet padla na Mercedes-Benz. Vrstni šestvaljnik 15,6 l OM473 LA je poznan iz JAGUARJA in LEXIONA in predstavlja ogromen navor, ekonomično porabo in malo vzdrževanja. V modelu XERION 12.590 pogonski agregat proizvede 585 KM že pri 1.600 vrtljajih na minuto, v modelu XERION 12.650 pa do 653 KM. Tehnologija turbinskega polnilnika z Wastegate turbo - polnilnikom zagotavlja izjemen razvoj moči tudi pri nizkih vrtljajih motorja ter največjo učinkovitost pri polni in delni obremenitvi. Največji navor - pri modelu XERION 12.650 impresivnih 3.100 Nm - je na voljo že pri 1.300 vrtljajih motorja. Število vrtljajev v prostem teku je nastavljeno na nizkih 650 vrtljajev na minuto.

Hladilniki za motor, menjalnik, hidravlika in osi so lahko dostopni za največjo učinkovitost. S pomočjo hidravličnega reverzibilnega ventilatorja se hladilno območje med uporabo očisti s pritiskom na gumb. Posoda za gorivo XERION serije 12 ima prostornino 1.400 l, posoda za AdBlue lahko sprejme 90 l. Sredinski položaj rezervoarja za gorivo pomeni, da se porazdelitev teže traktorja ne spremeni, ko se nivo goriva tekom delovnega dne znižuje.

Na področju vzdrževanja so motorji odlični z intervalom menjave olja 1.000 obratovalnih ur in naknadnim čiščenjem izpušnih plinov brez vzdrževanja v skladu s stopnjo V.

Neskončno - stopenjski štirikolesni pogon prvič nad 650 KM

 Kot pri vseh traktorjih CLAAS z visoko konjsko močjo ima tudi nova serija XERION 12 brezstopenjski menjalnik CMATIC zadnje generacije. So enostavni za vzdrževanje, imajo dolgo življenjsko dobo in so popolnoma prilagojeni optimalnemu navoru motorja in značilnostim porabe goriva. Od leta 2003 so se menjalniki v vozilu XERION izkazali za izjemno odporne, zanesljive in vzdržljive tudi na najzahtevnejših področjih. Poleg tega nežni zagonski in upočasnjevalni navori neskončno spremenljivega pogona z delitvijo moči ščitijo priključke za obdelovanje tal in sejalnice tako, da se izognejo največjim obremenitvam na konstrukcijah okvirja in priklopnih napravah z nenadnim preklapljanjem in odklopom ter vpetjem z napravo v delovnem položaju. Vendar pa je pri XERION-u polni navor motorja na voljo že pri najmanjši hitrosti 0,05 km/h.

Zahvaljujoč štirim samodejno spreminjajočim se voznim območjem deluje menjalnik zelo učinkovito, moč pa se stalno prenaša na obe osi. V povezavi z učinkom multipass in porazdelitvijo teže v razmerju 50 : 50 pri vleki to pomeni brezkompromisen prenos moči na tla z največjo zaščito tal - ne glede na kot krmiljenja. To pomeni, da je vedno na voljo polni oprijem, tudi pri delu na hribovitem terenu ali pri vožnji okoli ovir.

XERION 12 TERRA TRAC doseže največjo hitrost 40 km/h z učinkovitimi 1.400 vrtljaji motorja. Različica koles TRAC poganja – edinstveno v tem razredu zmogljivosti – do 50 km/h.

CEMOS na krovu: v celoti izkoristite potencial zmogljivosti in prihranite vire

 Potem ko je bil predstavljen v standardnih traktorjih ARION in AXION/AXION TERRA TRAC z menjalnikom CMATIC, je samoučeči se sistem za pomoč vozniku in optimizacijo procesov CEMOS zdaj na voljo tudi za XERION. Zahvaljujoč optimizaciji prenosa moči, upravljanja pogona in balasta so možne izboljšave porabe goriva in pokritosti območja v dvomestnem odstotnem območju (testno poročilo DLG 7096). Poleg tega CEMOS vključuje asistenta za nastavitev pluga in aplikacijo Terranimo ® . Po vnosu delovnih pogojev slednji izračuna in vizualizira tveganje zbitosti v treh slojih zemlje kot pomoč vozniku pri odločanju za optimizacijo nastavitev stroja glede na večjo zaščito tal.

Delovna hidravlika z nizko hitrostjo za najzahtevnejše aplikacije

Koncept 2.0 za nizke hitrosti pri modelu XERION ne vključuje le pogonskega območja, temveč tudi zmogljivo delovno hidravliko. Do tri črpalke z zaznavanjem obremenitve zunanjim porabnikom zagotavljajo največ 537 l/min pri 1.900 vrtljajih motorja - več trenutno ne ponuja noben traktor na trgu. Zaradi velikega pretoka je mogoče tudi pred najširšimi zračnimi sejalnicami s trajno visokimi zahtevami po olju delati z močno zmanjšanim številom vrtljajev motorja in s tem še bolj učinkovito. Do osem krmilnih krogov z dvojnim delovanjem zagotavlja, da so stroji za obdelavo tal, sejalnice in sejalnice za precizno sejanje Airseeder vedno oskrbljeni z zadostno količino olja, pri čemer lahko prednostni krmilni krogi največjim porabnikom zagotavljajo do 140 l/min.

Stopnja pretoka je grafično prikazana za vsako krmilno enoto v terminalu CEBIS. Tako lahko voznik pri delu s stroji, ki imajo več porabnikov z visokimi potrebami po olju, bolj ciljno prilagodi in določi prednostne stopnje pretoka.

Novo podvozje TERRA TRAC 400 in dvojna kolesa do 800/70 R42

Da bi izpolnili najvišje zahteve strank glede prenosa moči, zaščite tal in udobja, je podjetje CLAAS Industrietechnik v Paderbornu razvilo nove goseničarje s pozitivnim pogonom za serijo XERION 12. Stabilne krmilne osi z dvema dodatnima krmilnima valjema na os in velika pogonska kolesa nežno prenašajo moč na tekalne trakove s hkratnim vklopom 8 odmičnih gredi. Dvodelna struktura okvirja podvozij omogoča, da se dva para vmesnih valjev z neodvisnim vodenjem vozička neodvisno od nihajnega okvirja prilagajata neravnim površinam. Veliki gumijasti blažilniki med podvozjem in nihajnim okvirjem podvozja učinkovito blažijo vibracije in udarce.

Različica TRAC je lahko opremljena z dvojnimi kolesi do dimenzije 800/70 R42, s čimer se doseže neprimerljivo večji odtis za kolesne traktorje. Poleg učinka večpasovnosti, idealne porazdelitve teže v razmerju 50 : 50 ne glede na nivo rezervoarja in v povezavi z učinkovitim pogonskim sklopom s konceptom 2.0 za nizke hitrosti to vodi do 10 odstotkov nižje porabe goriva v primerjavi z drugimi koncepti traktorjev v tem razredu moči. Različica TERRA TRAC deluje na enaki ravni učinkovitosti zaradi velikih trikotnih gosenic z izbiro 30 ali 36 palcev (762 ali 914 mm) širokih gosenic.

Zaradi dveh krmilnih osi se TERRA TRAC in TRAC tesno in natančno obračata, pri čemer kabina in zadnja os ostajata na sredinski osi. Krmiljenje je podobno kot pri standardnih traktorjih: krmilni manevri in zavijanje so nežni za orodje, z minimalnim oblikovanjem sledi, poleg tega pa so prijetni za voznika. Poleg standardnega programa krmiljenja z goseničnim krmiljenjem zadnje osi je mogoče tudi klasično krmiljenje vseh koles z enako goseničnimi sprednjimi in zadnjimi osmi. Funkcija DYNAMIC STEERING, ki jo je mogoče uporabiti pri standardnem programu krmiljenja, prepolovi število potrebnih obratov volana pri delu na polju in še dodatno zmanjša krmilni navor.

Velika kabina s konceptom štiri - točkovnega vzmetenja

Pri razvoju serije XERION 12 je bil poudarek na udobju voznika poleg učinkovitega in zemlji prijaznega prenosa vleke. Kabina je bila podaljšana naprej za 27 cm, s čimer je postala največji komandni center v segmentu vrhunskih traktorjev. Opore za noge lahko tovarniško namestite za volanski drog in na desni A-stebriček. Voznikov sedež je na voljo v treh različnih izvedbah, bodisi s standardnim oblazinjenjem ali z opcijsko prevleko iz visokokakovostnega bombaža ali usnja, ki ga je mogoče zasukati za 40 stopinj, kar vozniku med delom omogoča optimalen pogled na priključke. Zahvaljujoč popolni integraciji sistema za naknadno obdelavo izpušnih plinov in izpušnega sistema v podvozje na desni pod kabino in ozkega volanskega droga je pogled na vse strani neprekosljiv. Osrednje funkcije se upravljajo in spremljajo preko ergonomskega naslona za roke z multifunkcijsko ročico CMOTION in terminalom CEBIS z zaslonom na dotik. Od ARION 500 naprej obstaja enoten koncept delovanja za vse traktorje CLAAS med 125 in 653 KM.

Raven udobja, ki je prej v tem razredu zmogljivosti ni poznala, je dosežena z novim štiritočkovnim vzmetenjem kabine. Blaži udarce in kompenzira kotaleče se gibe, tako da lahko vozniki delajo brez utrujenosti in zbranosti tudi v dolgih dneh. Poleg tega tresljaji in hrup pogonskega sklopa in podvozja zaradi še večje ločitve kabine od podvozja prodrejo do voznika na znatno zmanjšan in dušen način. 

GPS PILOT CEMIS 1200: avtomatizirano krmiljenje, spletno upravljanje naročil, aplikacije za natančno kmetovanje in več

Na zahtevo ima serija XERION 12 paket po meri za ISOBUS in aplikacije natančnega kmetovanja. Ni pomembno, ali gre za avtomatizirano krmiljenje prek GPS PILOT z različnimi korekcijskimi signali, upravljanjem naročil prek spleta in brez povezave ali za aplikacije natančnega kmetovanja z nadzorom sekcij in aplikacijo za posamezno lokacijo (VRA-Variable Rate Application). Vse funkcije za sodobno, natančno in območno specifično delo so na voljo v kombinaciji z 12-palčnim terminalom CEMIS 1200 z dobro znano filozofijo delovanja CEBIS. S CLAAS connect je mogoče nove licence ali aktivacije prenesti preko spleta neposredno na terminal, kot tudi naročila z ustvarjenimi pasovi in zemljevidi aplikacij iz povezanih sistemov FMIS (CLAAS API).

Učinkovitost se dodatno poveča z možnostjo samodejnega ustvarjanja več referenčnih vrstic na polje. Z uporabo posnetih ali uvoženih mej je mogoče izračunati in shraniti ravne črte A-B in konture A-B za različna območja ali segmente polja pred obdelavo polja. Ta funkcija še posebej olajša delo na poljih nepravilnih oblik, saj lahko poleg glavne smeri obdelave kot referenco shranite tudi več vzpetin in dodatno zaokrožene meje polja.

Dodatno opazno zmanjšanje delovne obremenitve nudi upravljanje voznih poti pri CEMIS 1200. Vozne poti so na zaslonu označene z barvo, signal pa voznika opomni, kdaj jih je treba ustvariti. To pomeni, da ni več zgrešenih voznih poti in se lahko voznik popolnoma osredotoči na optimalno delovanje traktorja in priključka. 

Najpomembnejše novosti serije XERION 12 na kratko:

 • Preizkušen koncept z zmogljivim, privijačenim okvirjem in dvema krmilnima osema za največjo stabilnost in natančno krmiljenje brez bočnega premikanja kabine in brez vplivanja na priključke.
 • TERRA TRAC s štirimi trikotnimi gosenicami, TRAC z dvojnimi kolesi.
 • Učinkovit šestvaljnik Mercedes-Benz z visokim navorom in prostornino 15,6 l ter največjo močjo 585 ali 653 KM.
 • Največji navor do 3.100 Nm.
 • Koncept nizkih vrtljajev 2.0: največja moč pri 1.600 vrt./min., največji navor pri 1.300 vrt./min., število vrtljajev v prostem teku 650 vrt./min.
 • Do 10 odstotkov manjša poraba goriva na hektar v primerjavi z drugimi koncepti traktorjev v tem razredu KM.
 • 1.400 l dizelskega goriva s centralnim rezervoarjem za gorivo: nivo polnjenja ne vpliva na porazdelitev osne obremenitve.
 • CMATIC brezstopenjski menjalnik za maksimalno udobje operaterja in brezkompromisno vzdržljivost; TRAC z najvišjo hitrostjo 50 km/h in TERRA TRAC s 40 km/h pri 1.400 vrt/min – oba edinstvena v tem razredu konjskih moči.
 • Delujoča hidravlika z do tremi črpalkami zaznavanja obremenitve in skupnim pretokom 537 l/min.
 • Do 140 l/min hidravličnega pretoka za prednostne kroge.
 • TERRA TRAC: Nove trikotne gosenice TERRA TRAC 400 proizvajalca CLAAS Industrietechnik z vzmetenjem na podstavnem vozičku parov vmesnih valjev in blažilnikov med glavnim okvirjem in podvozjem.
 • XERION 12 TRAC: Dvojna kolesa do 800/70 R42 za največjo kontaktno površino in ozobljenje pri traktorjih na kolesih.
 • Največja kabina v segmentu premium traktorjev.
 • Štiritočkovno vzmetenje kabine za novo raven udobja v premium razredu traktorjev XXL.
 • neprekosljiva vsestranska vidljivost, nato popolnoma integriran izpušni sistem in nadzor emisij, ozki A-stebrički in ozek volanski drog.
 • Voznikov sedež je mogoče zasukati za 40 stopinj v desno in 10 stopinj v levo.
 • DINAMIČNO KRMILJENJE: Pri delu na polju se število vrtljajev volana prepolovi za popolno blokado krmiljenja in zmanjšano moč krmiljenja.
 • CEMOS za traktorje integrirane v CEBIS terminal.
 • Pripravljen za natančno kmetovanje: CEMIS 1200, GPS PILOT, ISOBUS, TASK CONTROLLER in več.
Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti