Novica

CLAAS dopolnjuje družino kombajnov z novo serijo EVION

S tremi novimi kombajni s petimi tresali CLAAS širi svojo ponudbo kombajnov pod TRION in LEXION.
CLAAS dopolnjuje družino kombajnov z novo serijo EVION

Najsodobnejša tehnologija mlatenja s preverjenimi komponentami: EVION kot CLASSIC in MAXI

Z modelom EVION CLAAS zaključuje preoblikovanje svoje celotne serije kombajnov, ki se je začelo leta 2019 z novim modelom LEXION. Ponudbo pod modelom TRION zdaj zaokrožujejo trije kombajni s petimi tresali. »EVION je zelo pomemben izdelek za podjetje CLAAS,« pojasnjuje Jan-Hendrik Mohr, izvršni direktor CLAAS in odgovoren za poslovno področje žetve žita. »S tremi novimi kombajni ponujamo sodobne, a cenovno dostopne stroje za kmetije z manjšimi kmetijskimi strukturami, za katere je pomembna lastna mehanizacija pri žetvi žita. Kot družinsko podjetje želimo tudi v prihodnje nuditi pravo mehanizacijo za manjša podjetja v vseh naših produktnih segmentih. Moto kampanje EVION »Družina je pomembna/Ker družina šteje« vsebuje tri sporočila: Prvič, dopolnitev družine kombajnov CLAAS z novim modelom EVION; drugič, glavna skupina strank so družinske kmetije; in tretjič, vzpostavljamo povezavo z nami kot največjim družinskim podjetjem za kmetijsko tehniko na svetu."

Tehnologija EVION-a temelji na modularnem sistemu, ki vključuje že skoraj 40 različic LEXION-a in TRION-a. "Za EVION uporabljamo tehnologijo, ki je bila tisočkrat preizkušena in se ne ukvarjamo z nobenimi eksperimenti," nadaljuje Mohr. »Da bi izpolnili različne zahteve naših strank, sta EVION 430 in 450 lahko dobavljena kot CLASSIC ali kot MAXI. Obe različici in EVION 410 CLASSIC je nato mogoče opremiti s paketom opreme TREND ali BUSINESS, ki ponuja dodatne možnosti prilagajanja. Naše stranke lahko nato izberejo dodatne možnosti neodvisno od različice opreme.”


Enostavno mlatenje z velikim bobnom in največjo varnostjo pri delu

Razvijalci EVION-a so se osredotočili na uporabo visokokakovostnih, preizkušenih komponent in brezkompromisno kakovost mlatenja ter zanesljivost delovanja tudi v težkih pogojih mlatenja in preprostega upravljanja. Zaradi tega EVION združuje enobobenski tangencialni mlatilni mehanizem z velikim 600 mm mlatilnim bobnom in sinhroniziranim obračalnim bobnom s petimi 4,40 m dolgimi konkavnimi slamotresi na kanalu širine 1420 mm. Rezultat tega je 0,95 m večja površina košare in 6,25 m 2 površine slamotresov, kar se v kombinaciji z loputami na mlatilni košari odraža z visoko pretočnostjo toka materiala in večjo kvaliteto zrnja.

Hitrost mlatilnega bobna lahko brezstopenjsko nastavljate s terminala CEMIS 700. Pri EVION CLASSIC je mogoče uporabiti razpon vrtljajev od 480 do 1.150 vrt./min (z redukcijskim kompletom 420 – 1.080 vrt./min.), pri EVION MAXI pa so možna območja vrtljajev od 220 do 630 in 415 do 1.150 vrt./min., zahvaljujoč dvostopenjskemu jermenskemu pogonu. Razdalja mlatilne korpe se nastavlja hidravlično iz kabine, z integrirano zaščito pred preobremenitvijo z uporabo tlačnega membranskega akumulatorja, ki preprečuje blokade v mlatilnem mehanizmu. Mlatilna konkavna naprava EVION je zasnovana kot MULTICROP, kar pomeni, da je preusmeritev med običajnimi mlatilnimi kulturami redko ali sploh ni treba izvajati. Segmente košare na EVION MAXI je mogoče preprosto zamenjati skozi lovilec kamnov. 

Za učinkovitejše ločevanje ostankov zrn in večjo pretočnost so bili sredinski pospeševalci slame preoblikovani, da še učinkoviteje zrahljajo plast materiala in jo hitreje prenesejo na naslednjo množico slamnikov. Poleg zaščite pred preobremenitvijo na mlatilni košari senzorični nadzor pretoka pridelka na slamnikih veliko prispeva k varnosti obratovanja. Takoj, ko v težkih pogojih žetve nastanejo blokade, voznik prejme zgodnje zvočno in grafično opozorilo v terminalu CEMIS 700. Poleg tega opcijski CEMOS AUTO CROP FLOW samodejno deaktivira žetveni priključek in dovod, če obstaja neposredna grožnja zamašitve mlatilnega valja ali če pride do velikega zdrsa jermena, tako da se pridelek ne dovaja več. S tem se izognete nepotrebnim izpadom.

Učinkovito čiščenje z udobno nastavitvijo

Kljub kompaktnim zunanjim meram je razvijalcem uspelo v EVION vgraditi izjemno zmogljiv čistilni sistem. Sita delujejo z nasprotno vrtečimi se zgornjimi in spodnjimi siti in ima skupno površino za sejanje 4,80 m 2

Standardna oprema vseh EVION poleg električne nastavitve zaslona vključuje tudi merjenje izgub. Poleg tega se hitrost radialnega ventilatorja prilagaja tudi iz kabine - tudi samodejno, če to zahteva AUTO SLOPE pri žetvi navkreber ali navzdol. Povratno maso si je mogoče enostavno ogledati skozi okno za ogled z voznikovega sedeža. Linija opreme BUSINESS je standardno opremljena s 3D čiščenjem, ki lahko kompenzira do 20 odstotkov prečnega naklona pri delu na pobočjih. To je mogoče naročiti kot možnost v opremi TREND.

Veliki rezervoarji za žito in močna dvigala

Posoda za žito, ki je vgrajena za kabino, ima kapaciteto 5600 l pri EVION 410, 6500 l pri EVION 430 in 8000 l pri vrhunskem modelu EVION 450. Senzorji obvestijo voznika, ko je rezervoar poln 70 in 100 odstotkov. Poleg tega veliko okno posode za žito omogoča vozniku neposreden, celovit pregled nad nivojem polnjenja in kakovostjo zrn. Pri praznjenju vsi trije EVION izkoristijo 330 mm premera izpustne cevi rezervoarja za žito in posledično možno hitrost praznjenja 90 l/s - razkladanje se izvede v 1 do 1,5 minutah. Zahvaljujoč 105-stopinjskemu kotu obračanja izpustne cevi rezervoarja za žito ima voznik vedno popoln pregled nad postopkom razkladanja. Na zahtevo je možno dobaviti vrtljiv iztočni lijak, ki ga poznamo pri TRION in LEXION za zelo natančen nadzor curka zrn na transportno vozilo.

EVION ima močne argumente saj ima veliko kapaciteto prenosa mase v rezervoar. Zahvaljujoč povečani transportni zmogljivosti 34 l/s je možno učinkovito žetev koruze za zrnje z do 6 vrstami hederjev tudi na legah z visokim donosom.

Brez kompromisov pri drobljenju in trošenju

Predvsem na legah s srednjimi in visokimi donosi dajejo kmetje velik pomen dobremu sekljanju in razporeditvi slame. Kot alternativa standardnemu sekalniku slame z 52 noži je za vse EVION opcijsko na voljo različica z 72 noži – novost v tem razredu kombajnov. Nasprotno rezilo in rešetko je mogoče nastavljati brez orodja, preklop s sekljanja na pletenje pa se izvede na desni strani pokrova za slamo. Usmerjevalniki slame so ročno nastavljeni na delovno širino, tako da je dosežena enakomerna porazdelitev že pri širini kosilnice 6,80 m. Odpadki in kratka slama se razporedijo po delovni širini z opcijskimi hidravlično gnanimi trosilniki plev.

Zmogljiv šestvaljnik Cummins z DYNAMIC POWER

Vsi trije motorji EVION uporabljajo Stage V Cummins B6.7 s prostornino 6,7 l. Šestvaljnik s skupnim vodom je znan iz TRION-a in ga odlikuje visok navor pri nizkih vrtljajih motorja. Nazivna moč 204 (EVION 410), 231 (EVION 430) in 258 KM (EVION 450) je v celoti na voljo pri samo 1.900 vrtljajih motorja, število vrtljajev v prostem teku je nizkih 800 vrt./min (1.200 vrt./min z aktivnimi hidravličnimi funkcijami). Zahvaljujoč standardnemu upravljanju zmogljivosti DYNAMIC POWER se prikliče le toliko zmogljivosti, kot je dejansko potrebna. To lahko zmanjša porabo goriva do 10 odstotkov. Ko je aktivirano praznjenje rezervoarja za žito, se samodejno aktivira najvišja stopnja zmogljivosti.

Motor je zlahka dostopen z vzdrževalne ploščadi, potem ko je bila pokrovna plošča, ki ščiti pred prahom in umazanijo, zasukana navzgor s pomočjo dveh plinskih blažilnikov. Rotacijski separator zagotavlja neprekinjeno čiščenje v območju dovoda zraka. Za grobo čiščenje stroja vsako jutro je opcijsko na voljo zračni kompresor s tremi možnostmi priklopa v bližini kabine (čiščenje kabine), levo nad zadnjo osjo (čiščenje tudi v predelu sita in stresalnikov). kot pogoni na desni strani) in v bližini motorja (čiščenje okolice motorja).

Koncept pogona, ki deloma temelji na komponentah TRION in LEXION, zagotavlja prenos moči na enote. Pogon koluta, ohišje podajalnika in obračanje glave ter mlatilni boben in variator ventilatorja so hidravlično gnani, kar je edinstveno v tem razredu kombajnov in zagotavlja odlično zanesljivost delovanja v težkih in spremenljivih pogojih. Druge pomembne enote, kot so variator mlatilnega mehanizma, sečka, glava ali polž za praznjenje, se vklapljajo in izklapljajo preko elektrohidravličnega krmiljenja. Standardni napenjalci jermenov olajšajo tehnični pregled pred vsakodnevno uporabo.

Vozni pogon temelji na 3-stopenjskem ročno vodenem menjalniku s hidrostatom. Najvišja hitrost je opcijsko 20, 25 ali 30 km/h. Za različico MAXI je na voljo električno preklopljiva zapora diferenciala za sprednja kolesa, ki so velika do 1,85 m. Za zadnjo os so na voljo kolesa s premerom 1,35 m ali celo 1,50 m za maksimalno zaščito pred zemljo.

Za dolge delovne dni: velika kabina s CEMIS 700 in CMOTION

V kabini, do katere lahko pridete prek vrtljive stopnice, poleg izdatne količine prostora že na prvi pogled pritegne pogled moderen naslon za roko z ergonomsko multifunkcijsko ročico CMOTION, pregledno razporejeno tipkovnico in terminal na dotik CEMIS 700. 7-palčni CEMIS 700 je mogoče individualno prilagoditi vozniku, z visokokontrastnim zaslonom, ki omogoča neovirano spremljanje funkcij stroja tudi pri močni sončni svetlobi. Priklic shranjenih nastavitev za vse običajne mlatilnice omogoča hitro uporabo stroja in preprosto preklapljanje med vrstami žita, ki prihrani čas. Shranjene privzete nastavitve lahko voznik kadarkoli med mlatilnico preglasi in jih ustrezno prilagodi delovnim pogojem. Poleg tega ima CEMIS 700 pomnilnik naročil in dokumentira porabo goriva ločeno za cesto, polje, litre na uro in litre na hektar. Ker je CEMIS 700 polnopravni ISOBUS terminal, se lahko uporablja tudi za druga dela s traktorji in priključki izven sezone žetve.

Vsi EVION so dobavljeni s samodejno klimatsko napravo in kamero kot standard, opore za noge na volanskem drogu so na voljo kot opcija - tako kot 30 l hladilna škatla pod sovoznikovim sedežem. Dodatna oprema vključuje tudi zračno oblazinjen udoben sedež, električno nastavljiva vzvratna ogledala in drugo kamero.

V kabini so na voljo tudi številne možnosti shranjevanja, pametne telefone, tablice ali druge elektronske naprave pa je mogoče polniti prek enega vmesnika USB in dveh vmesnikov USB-C.

EVION so že standardno opremljeni s celovitim paketom osvetlitve LED. Opcijsko je mogoče tovarniško dobaviti skupaj do 17 žarometov LED – od notranje osvetlitve rezervoarja za žito do servisnih svetlobnih trakov pod stranskimi loputami.

Adapteriji do 6,80 m delovne širine

Zahvaljujoč ohišju podajalnika s standardnim priključkom CLAAS lahko EVION sprejme različne žitne adapterje, ki jih poznamo pri TRION in LEXION z delovno širino do 6,80 m ter koruzne adapterje šestimi vrstami. Pri izvedbi CLASSIC je pogon priključka izveden z enim jermenom, pri izvedbi MAXI sta dva jermena. MAXI različico EVION zato priporočamo za uporabo pri mlatenju koruze za zrnje. Paket opreme TREND vključuje serijsko vodilo kosilnice CONTOUR za prilagajanje neravni podlagi vzporedno s smerjo vožnje, opcijsko pa je na voljo vodilo adapterja AUTO CONTOUR.

EVION, razvit pri CLAAS-ovih samohodnih žetvenih strojih v Harsewinklu (CSE), se proizvaja v tovarni kombajnov CLAAS v Gaomiju na Kitajskem, ki je bila ustanovljena leta 2014: Gaomi - Many Places. Ena strast. | CLAAS

Močni argumenti - vse inovacije EVION na kratko:

 • Trije modeli z močjo motorja od 204 do 258 KM
 • Osnovna varianta CLASSIC za pretežno mlatev žita
 • MAXI oprema za velik delež dela pri mlatenju koruze za zrnje in stročnic
 • Paketa opreme TREND in BUSINESS s širokim naborom individualnih dodatnih funkcij
 • Uporaba preverjenih komponent proizvajalcev TRION in LEXION
 • Mlatilnica z enim bobnom z velikim mlatilnim bobnom 600 mm in širino kanala 1420 mm
 • MULTICROP košara z 0,95 m 2 konkavne površine
 • Pet dolgih slamotresnikov, optimiziranimi za pretok pridelka, in ločevalno površino 6,25 m 2
 • Izbirno aktivno spremljanje pretoka pridelka s CEMOS AUTO CROP FLOW
 • učinkovito čiščenje s 4,80 m 2 površine zaslona; Standardno merjenje izgub in električna nastavitev zaslona
 • Prostornina rezervoarja za žito do 8.000 l in hitro praznjenje 90 l/s
 • Visoka zmogljivost elevatorja za trasport žita v rezervoar 34 l/s
 • Slamoreznik z 52 ali 72 noži; opcijsko s trosilnikom plev
 • Šestvaljnik Cummins z visokim navorom in nizkimi vrtljaji
 • DYNAMIC POWER upravljanje zmogljivosti za do 10 odstotkov prihranka goriva
 • 3-stopenjski menjalnik s hidrostatom
 • Velika kabina s samodejno klimatsko napravo, zračno oblazinjenim sedežem in ergonomskim nadzornim naslonom za roke, vključno s CEMIS 700 in CMOTION
 • Paketi LED luči za popolno osvetlitev v večernih urah in ponoči
 • CEMIS 700 z vodenjem naročil in diferencirano dokumentacijo porabe
 • Poenostavljeno vzdrževanje zahvaljujoč trem priključkom za kompresor, LED lučkam za vzdrževanje in odlični vsestranski dostopnosti
Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti