Novica

Pomen zimskega oranja s plugi Kverneland

Zimsko oranje, med pomembnejšimi kmetijskimi dejavnost vsakega resnega kmeta. Služi mnogim ključnim namenom...
Pomen zimskega oranja s plugi Kverneland

Oranje sodi med glavne oblike obdelovanja zemlje. Vsak resen kmet ne prepušča uspeh naslednje sezone naključju. Zavedajo se pomena zimskega oranja in tako maksimalno poskrbijo za pripravo zemlje za prvo setev.

Zimsko oranje, se bolj ali manj izvaja pozimi in spomladi od marca do maja. Služi več ključnim namenom, knap. pomoč pri zmanjševanju plevela. Kar še posebej velja za divjo travo, katere dolge plazeče korenine so z obdelavo izpostavljene soncu. Plevel, ki podorjemo, se razkroji in kot gnojilo obogati zemljo. 

Druga prednost zimskega oranja je, uničevanje škodljivcev. Med drugimi so razne glivične okužbe in plesen, ki nastaja na ostankih koruznih steblov. Ta se z oranjem zakoplje ter prepreči njen nastanek. Zimsko oranje pridelkom omogoči rast in razvoj v okolju brez škodljivcev. Pripomore k najboljši kakovosti in količini končnega pridelka. Omenjeno so dokazali rezultati študije. Vrednost mikotoksina v nadaljnjih pridelkih se ob uporabi pluga zmanjša za več, kot 80 %, zato so tla veliko bolj zdrava. Posledično rastline bolje kalijo. Študija tudi kaže, da je najboljše rezultate mogoče doseči s kombinacijo kolobarjenja in plugaSistem Povprečna vsebnost mikotocina DON* (µg/kg)
Zmanjšanje (%)

Monokultura koruze brez oranja

7971 -

Monokultura koruze z oranjem

1393 -82 %
Kolobarjenje z oranjem 1120 -86 %

*Deoxynivalenol =  metaolit različnih gliv  (Fusarium culmorum, Fusarium gramineum, itd.)

Zimsko oranje pomaga tudi pri rahljanju tal. Zemlja postane bolj porozna, tako deževnica pronica in dostopa do korenin pridelkov. Porozna tla tudi omogočajo kroženje zraka, pomembnih plinov, kot sta kisik in dušik.

Poleg tega, zimsko oranje, olajša nadaljnjo obdelavo zemlje in nam prihrani čas za druge kmetijske dejavnosti, ob pričetku sezone. 
Oranje daje donos

Če primerjamo pridelke po oranju s pridelki z drugimi načini obdelave zemlje, kot sta ohranjanje ali neposredna setev, je v spodnji vseevropski študiji razvidno, da oranje zagotavlja najboljše donose.

Indikator (plug = 100)

Konvencionalna obdelava tal

Direktna setev
Donos -2 % - 4 %

Vsebnost humusa (zgornja plast prsti)

7 % 6 %
Emisija CO2 23 % 32 %
Emisija N2O 0 % 348 %Če vprašate državnega prvaka v oranju, zakaj orjejo s Kvernelandom, je odgovor zelo jasen:  "Po mojem mnenju, plug prinaša najbolj zanesljive donose, še posebej v ekstremnih razmerah. Enostavna in robustna konstrukcija ter enostavna nastavitev stroja so glavne prednosti plugov Kverneland."  Johannes Bendele nemški mojster v oranju.Vas zanima več? 

Kontaktirajte naše komercialiste, pišite   ali nas  obiščite v najbližji poslovalnici.
Izberite pravilno plužno telo

Kakovostno oranje zahteva pravilno kombinacijo plužnih teles glede na vrsto tal. Upoštevati je treba druge dejavnike, kot so delovna širina, globina, vsebnost vlage in struktura tal, hitrost oranja ter nenazadnje vrste in količine ostankov.

Kverneland ponuja delovna telesa za vse vrste tla, priznana po celotnem svetu.


Body No. 38

 • univerzalno telo - enostavna vleka
 • za vse razmere tal
 • priporočeno za traktorje s širokimi gumami
 • ustvari bolj raven profil za izboljšano obdelavo
 • popolno obračanje brazde
 • delovna globina: 12 - 38 cm
 • delovna širina: 30 - 55 cm
 • kot deske: 40 °

Body No. 30

 • deska s štirimi se zamenljivimi trakovi
 • plastični distančnik
 • telo po obliki telesa št. 19
 • za vse razmere tal
 • intenzivno drobljenje
 • delovna globina: 18 - 35 cm
 • delovna širina: 30 - 55 cm
 • kot deske: 46 °

Oranje strnišča v enakih razmerah s telesi Kverneland št. 38 in št. 28. Če je zakop po globini videti enak, porazdelitev slame skozi profil tal v zemlji kaže različne rezultate.  V tem specifičnem primeru Body No. 30 bolj enakomerno razporedi slamo za lažjo razgradnjo. Telo 38 pa bolj enakomerno razprši slamo po širini talnega profila

Sklepamo lahko, da oranje s Kvernelandom omogoča učinkovito zakopavanje ostankov, zmanjšuje možnost glivičnih bolezni, ohranja zdravje tal in zagotavlja višje donose.


Za več informacij se obrnite na naše komercialiste, pišite   ali nas  obiščite v najbližji poslovalnici.vir: vamudhumeni.org (avtor: Albert Makendenge)  in kverneland.com 


Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti