Novica

Namakalni sistemi

Namakanje je postalo ključno za uspešno pridelovanje v času, ko so klimatski pogoji postali izjemno neugodni in nepredvidljivi. Dober pridelek je tako odvisen izključno od učinkovitega namakanja.
Namakalni sistemi

Rešitve za namakanje, ki jih nudimo, imajo mnogo prednosti, v prvi vrsti pa je največja prednost ugodna in dostopna cena. Dosedanji zadovoljni uporabniki pa potrjujejo odličnost delovanja teh namakalnih sestavov.

Razpršilci se enostavno priključijo na nosilce, med delovanjem pa je na ta način poškropljenih 35 mpovršine v radiu 360° okoli razpršilca.


Poleg tega cevi in priključke odlikuje tudi:

• delovni tlak 4 bare omogoča nizke stroške namakanja

• z dobro razporeditvijo sistem omogoča prek 92 % homogenosti namakanja

• visoka učinkovitost sistema po površini

• struktura zemlje ostane enaka (kljub uporabi zemlja ni zbita)

• širok izbor komponent in velikosti cevi (od 50 do 200 mm)

• QuickLock sistem omogoča enostavno instalacijo in uporabo sistema

• sistem je primeren tudi za zahtevne in občutljive kultureBAUER

Za namakanje večjih površin in kultur višje rasti se kmetije v večini odločajo za namakalni sistem z rolomati. Glede na potrebe in razmere lahko namakate preko topa ali pivot sistema (dežno krilo). Prednosti rolomatov so natančno uravnavanje, velika območna zmogljivost, različne dolžine in širine PE-cevi in veliko možnosti dodatne opreme. Rolomati obsegajo dolžine od 220 do 700 metrov in širine cevi od 65 do 140 milimetrov. Postavitev rolomata je izjemno enostavna ter lahka. Rolomat postavimo na želeno mesto, ga fiksiramo v tla ter priklopimo na vodno črpališče, voziček s topom povlečemo na konec njive s pomočjo traktorja in že smo pripravljeni na delo. Za upravljanje rolomatov uporabljamo računalnik na njem pa imamo več funkcij kot so, regulacija hitrosti razvijanja cevi, pred namakanje in ponavljanje, 4 različne hitrosti razvijanja cevi, aktualni čas, nastavitev hitrosti namakanja, urni prikaz zaključka namakanja na zaslonu, dolžino razvlečene cevi, trenutno hitrost navijanja, napetost baterije, regulacijo naklada vozička, senzor pritiska v rolomatu, senzor za zaustavitev rolomata, počasnejši start turbine, počasnejše podpiranje dotoka vode ter SMS nadzor rolomata. Rolomati BAUER slovijo po visoki učinkovitosti in ekonomičnosti. Njihova pogonska tehnologija je do zadnjega detajla premišljen sistem. Enostaven menjalnik z natančno prestavno shemo omogoča sinhrono menjanje prestav. Varnostna zapora sklope pa prepreči menjavo prestave pri delujočem pogonu, ker je varnost prioriteta. Proizvodni obrat je ISO certificiran. Rezultat pa je dolga življenska doba, varen produkt za uporabo in trajna kvaliteta.


KMETIJA BOGOVIČ

Kmetija Bogovič leži v osrčju Krškega polja. Ukvarjajo se s živinorejo ter pridelavo krompirja. Obdelujejo približno 170ha površin od tega 50 hektarjev površine namakajo. V večini namakajo koruzo, sojo ter krompir. Za namakanje pa uporabljajo cevni namakalni sistem AKPLAS ter rolomat BAUER. Cevni sistem AKPLAS uporabljajo za namakanje krompirja, ostale kulture višje rasti pa namakajo z rolomatom BAUER. Kot pravi Jakob iz domačije je namakalni sistem pa naj bodo cevi ali rolomat izjemno profita bilna investicija, ki se povrne v zelo kratkem času sploh pri takšnih razmerah kot pri njih zaradi slabih peščenih tal in majhnih količin padavin skozi celo leto.AGROEMONA KMETIJSTVO

Podjetje Agroemona obdeluje približno 800 hektarjev zemlje od tega namakajo približno 80 hektarjev površin. Večina površin, ki jih namakajo so krompir ter čebula, letos pa zaradi izrednih razmer suše rešujejo tudi koruzo. Gospodar Luka pravi, da so pridelki krompirja v primeru namakanja skoraj enkrat večji, kot če tega nebi počeli. Če odštejemo letošnje leto zaradi izrednih sušnih razmer pa gorenjska spada pod pokrajine z precej zadovoljivo količino padlega dežja čez celo leto zato je potrebno namakanje v veliki večini let zgolj 1x letno (za primer letos namakajo pridelke na 4-5 dni). Uporabljajo dva sistema namakanja to sta cevni sistem AKPLAS ter rolomati BAUER. Kot pravi Luka so zadovoljni z obema sistemoma vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Za primer večje površine namakajo z rolomati zaradi večje pokrivnosti ter manjše potrebe po več rokah. Manjše površine pa zalivajo z cevnim sistemom, ki je bolj ekonomično in prilagajoče glede na razmere.KMETIJA FIRBAS

Domačija Firbas leži sredi Ptujskega polja natančneje pri Gorišnici. Ukvarjajo se s pridelavo poljščin in zelenjave. Obdelujejo 150 hektarjev zemlje od tega približno 30 hektarjev aktivno namakajo. Uporabljajo dva sistema za zalivanje in sicer cevni sistem AKPLAS ter rolomate BAUER. Kot pravi gospodar Rado uporabljajo cevni sistem AKPLAS za namakanje čebule ter krompirja, rolomate BAUER pa za namakanje višje rastočih pridelkov kot so koruza, soja in pa tudi krompir. Pri cevnem sistemu AKPLAS mu je všeč fleksibilnost postavitve ter možnost nadgrajevanja sistema, pri rolomatih BAUER pa kvaliteta, zanesljivost ter lahek in hiter način postavitve le tega.ZELENJADARSTVO KRISTAN

Kmetija Kristan mladih gospodarjev Ivana in Katarine Pavlič, ki leži na obrobju Ljubljane točneje Sneberje, se ukvarja s pridelavo zelenjave. Pridelujejo na približno 30 hektarjih površin, aktivne pridelave zelenjave pa na približno 20 hektarjev. Zaradi izrednih sušnih razmer Ljubljanskega okoliša so se odločili za rešitev in sicer za cevni namakalni sistem AKPLAS. Glavni razlogi za odločitev le tega so bili izjemno enakomerno in rahlo zalivanje po vsej površini, lahka ter hitra postavitev sistema, hitra dobavljivost ter poceni vzdrževanje ter na koncu cenovno zelo ugodna investicija na hektar.

Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti