Novica

Novosti za prihodnje leto CLAAS 2023

Pri Claasu so predstavili novosti pri kosilnicah, balirkah, žitnih kombajnih, nakladalnikih in terminalih za vodenje strojev pri delu na polju, ki bodo kupcem na voljo v prihodnjem letu. Obeležili pa tudi 25 let proizvodnje in prodaje traktorjev Xerion.
Novosti za prihodnje leto CLAAS 2023

Disco 1010

Je nov model dveh zadnjih nošenih diskastih kosilnic lažje izvedbe in brez gnetilnika. Skupaj s sprednjo kosilnico dosega delovne širine 9,70–9,90 m. V skupini sta še modela Disco 9500 (delovne širine 8,90–9,10 m) in Disco 8300 (delovne širine 8,10–8,30 m). Kosilnica Disco 1010 je zasnovana tako, da jo lahko namestimo na štirivaljne traktorje moči okoli 150 KM. Kosilnica ima nameščen Max Cut kosilni greben vijačene izvedbe, ki je uspešno na trgu od leta 2014, z devetimi kosilnimi diski na vsakem grebenu. Noži so barvani in jih tako lažje vidimo pri menjavi. Kosilnica ima hidro pnevmatsko razbremenitev naleganja na tla in varovanje pri naletu na oviro. Kosilnica je na voljo je v izvedbah Trend in Comfort. Slednji ima Load Sensing hidravlični sistem, ISOBUS krmiljenje s terminalom traktorja in posamično dviganje leve ali desne kosilnice. Za transport se kosilnici preklopita navzgor za 120o in s kratkim prečnim pomikom nazaj hidravlično zapahneta, kar pri Claasu označujejo kot vektorsko sklapljanje. Ta način omogoča transportno višino pod 4 m. Kosilnico lahko odklopimo in parkiramo v delovnem ali transportnem položaju, oprto na štiri oporne noge.

Disco 1010 v transportnem položaju (vektorsko sklapljanje). Noži so obarvani, del opreme pa je tudi praktična nosilna posoda za tri komplete nožev.


Variant 500 in Quadrant Evolution

 V  letu 2023 prihaja nova serija balirk za okrogle (valjaste) bale Variant 500 s spremenljivo prostornino stiskalne komore, ki nadomešča serijo 400. Poleg razvojnih novosti v delovanju balirke ima nova serija več možnosti izbire pnevmatik, enostavnejše vzdrževanje in novo zunanjo podobo (dizajn). Novi modeli imajo optimizirano uravnavanje stiskalnega tlaka, udobnejše krmiljenje in optimizirano povezovanje z mrežo. V seriji je šest modelov, dve skupini po premeru bal, dva modela imata potisni rotor, štirje pa zvezdasti potisno-rezalni rotor, dva modela sta na voljo v močnejši ( HD) izvedbi, namenjena za gospodarstva z veliko balami ali za izvajanje storitev. Pregled modelov je prikazan v preglednici. Balirke z rezalno napravo so serijsko opremljene s PRO dnom rezalne naprave, ki se pri zamašitvah hidravlično spusti in tako sprosti zamašitve. Svitek povezovalne mreže je pri novih modelih nameščen 25cm nižje in je novo mrežo tako lažje potisniti na držalo. Mreža je široka 1,3 m in z njo so serijsko povezani tudi robovi balirke. Balirke za velike oglate bale Quadrant Evolution bodo za leto 2023 dobile nov pogonski sklop s prenovljenim vztrajnikom, na voljo bo tovarniška namestitev kladivnega drobilnika slame pred pobiralno napravo, nov pa je tudi hidravlični pogon pobiralne naprave.

Prenovljene balirke Variant 500 z variabilno prostornino stiskalne komore so na voljo v različnih izvedbah.

Lexion in Cemis

 Od prve predstavitve pred dvaindvajsetimi leti so kombajni Lexion Claasova blagovna znamka za zmogljivost, učinkovitost in vsestranskost. Pred tremi leti so jim temeljito prenovili mlatilno-čistilne sklope, za leto 2023 pa so predstavili nove modele 8600, 5500 Montna in 7700 Montana, ki bodo dopolnili modelno ponudbo. Poleg tega so vsi modeli Lexion dobili nove kabine, nekateri pa tudi močnejše motorje. Model 8600 in 8600 Terra Trac (gosenično podvozje) dopolnjuje serijo največjih Claas kombajnov 8000 hibridne izvedbe, v kateri so sedaj štirje modeli z motorji moči od 404 kW/549 KM do 581 kW/790 KM (šestvaljni motor MAN 12,4 l), mlatilnim kanalom širine 1,7 m in dvema čistilnima rotorjema. Prostornine zalogovnikov za zrnje znašajo od 12.500 l (model 8600) do 18.000 l (model 8900 Terra Trac). Nove kabine vseh Lexion modelov prihajajo iz nove generacije kabin, ki so bile prvič vgrajene v serijo Trion lansko leto. Kabina je prostorna tako v predelu nog kot glave in ima opcijsko vrtljiv sedež za 30o, ima tanke stebre ter velike šipe in nudi odličen pogled na heder in njegovo okolico. 360-stopinjski brisalnik omogoča odlično preglednost tudi ob dežju ali v prašnih pogojih dela. Voznik krmili kombajn s stikali na desni strani in krmilno ročico CMotion na naslonjalu za roko. Na naslonjalu je nameščen tudi 12 Cebis terminal, občutljiv na dotik, nastavitve in funkcije kombajna pa na tem zaslonu krmilimo tudi z vrtljivo-pritisnim stikalom. Če je kombajn opremljen s satelitskim GPS vodenjem po parceli, ima na desnem stebru ali ob desni šipi nameščen novi terminal Cemis 1200. Ta temelji na Trimble satelitskem pozicioniranju in poleg vodenja po parceli omogoča tudi online sprejemanje naročil za izvedbo del na parcelah in dokumentiranje dela. Ta terminal, ki so ga na trg dali lani s kombajni Trion, je sedaj na voljo tudi v kombajnih Lexion pa tudi v silo kombajnih in traktorjih. Poleg že naštetega lahko z njim krmilimo tudi delo pri škropljenju in gnojenju, npr. delne delovne širine in uporabo različnih količin uporabljenih sredstev. 

 Lexion kombajne so dopolnili s tremi novimi modeli (na sliki 7700 Montana), vsi pa so dobili nove kabine.

 Nove kabine Lexion modelov so prostorne in pregledne, opcijsko je sedež vrtljiv za 300. Če ima kombajn satelitsko GPS vodenje po parceli, je na desni strani kabine nameščen novi terminal Cemis 1200.


 Cemos Auto Header in Corio Stubble Cracker

Tudi pri hedrih za kombajne pri Claasu ne stojijo križem rok. Za serijo hedrov Vario so razvili asistenčni sistem samodejne nastavitve Cemos Auto Header, ki je bil nagrajen s srebrno medaljo pred razstavo Agritechnica 2021 (razstava sicer ni bila izvedena). Pri herdu Vario se dolžina mize in vertikalni in horizontalni položaj nastavijo samodejno, na osnovi stanja posevka, ki ga zaznava laserski senzor, integriran v streho kabine. Te nastavitve mora sicer voznik izvajati ročno. Ti hedri so dobili tudi novo, močnejšo vertikalno koso za rezanje prepletenih rastlin oljne ogrščice. Za hedre Maxflex, ki imajo prečno gibljivo koso za 180 mm, ki se tako prilagaja neravninam tal, so razvili sistem samodejne prilagoditve višine hedra na najnižji možni nivo, kar pride še posebej prav pri kulturah,  ki imajo zrnje tudi nizko pri tleh (soja, grah), saj se tako požanje čim več zrnja, močno pa se razbremeni tudi voznika. Za preprečitev škod zaradi koruzne vešče je potrebno prekiniti njen razvoj krog oziroma prezimovanje gosenic, tako da po spravilu zrnja čim bolj zdrobimo in v tla zadelamo koruznico in tudi koruzno strnišče (štore). Praviloma je potrebno drobljenje z mulčerjem ali podobnim strojem. S Corio Stubble Cracker so pri Claasu razvili kompakten drobilnik, integriran pod trgalni heder za koruzo. Prihrani se delo z mulčerjem in tudi gorivo – meritve kažejo, da kombajn porabi okrog 2 l/ha več, kar je občutno manj kot traktor z mulčerjem. Vsako vrsto koruze drobi en disk, po dva diska pa sestavljata eno enoto, ki je gnana mehansko, s kardansko gredjo. Diski se vrtijo s 1200 vrt/min, pri zamašitvi voznik dobi sporočilo na Cebis terminalu o padu števila vrtljajev in eno hidravlično dvigne. Samodejno se enote dvignejo pri vzvratni vožnji in pri dvigu hedra na ozari.


Laserski senzor zaznava stanje posevka in samodejno uravnava heder kombajna.


Scorpion in Torion

Teleskopske nakladalnike Scorpion, ki jih od leta 2019 izdelujejo v kooperaciji z Liebherrjem, so pri Claasu za leto 2023 prenovili v številnih manjših, a uporabnih lastnostih, šibkejši modeli pa so dobili nove motorje. V ponudbi je sedaj šest modelov z Deutz motorji moči od 143 do 156 KM, dvižno višino od 7 do 9 m in dvižno maso od 3,2 do 6,0 tone. Kabine so dobile nove, zmogljivejše klimatske naprave in boj ergonomsko oblikovan volan s samodejnim izklopom smernikov. Pri kolesnih nakladalnikih so prenovili modele srednjih moči, ki so dobili močnejše motorje, prenovili pa so jim tudi sprednjo premo in dvižni mehanizem. 

Teleskopski nakladalniki so za modelno leto 2023 dobili več drobnih izboljšav, v kabini pa novo klimatsko napravo in volan. 


Xerion 25 let

Vzporedno s predstavitvijo novosti za leto 2022 so pri Claasu obeležili tudi 25-letnico proizvodnje in prodaje sistemskih traktorjev Xerion, ki pri velikih traktorjih pomenijo več namenskost in prilagodljivost. Po letih razvoja in predstavitvi v letu 1993 je na trg v letu 1997 prišel model 2500 s šest-valjnim Caterpillar motorjem moči 250 KM in Claasovim menjalnikom z osmimi prestavami in vmesno hidrostatsko enoto. Z modelom 3300 so v letu 2004 prešli na ZF brezstopenjske menjalnike in večjo moč 379 KM pri modelu 3800 v letu 2007, ki je bil na voljo tudi s sedlastim krogelnim priklopom. Dve leti pozneje so predstavili modela 4500 in 5000 s fiksno in obrnljivo kabino. Z menjavo generacije leta 2013 so prišli Daimler Benz/ MTU motorji, od leta 2019 naprej s stopnjo pet za izpušne pline in modeli 4200 (462 KM), 4500 (490 KM) in 5000 (530 KM). Dva najmočnejša modela sta na voljo tudi z goseničnim pogonom (štiri triangel gosenice), en model 5000 od letos naprej vozi tudi po slovenskih poljih. 

Xerion prve in aktualne generacije, vmes pa 25 let razvoja in prehodov navzgor po moči in tehničnih lastnostih.Avtor: Marjan Dolenšek KGZS  

Kmetovalec 9/2022

Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti