Novica

Hibridno kmetovanje – pot v prihodnost?

Spodbuda Evropske unije proti uporabi herbicidov pri obdelavi pridelkov ter iskanje alternativ, ki se bodo vse več uveljavljale v konvencionalnem kmetijstvu.
Hibridno kmetovanje – pot v prihodnost?

Idejo o hibridnem kmetovanju poganjajo številni dejavniki. Med drugim je osnovni cilj, nadaljnja širitev kmetijskih ukrepov in spodbud proti uporabi pesticidu glifosat. Ta je podprt z Evropskim zelenim dogovorom t.i. "Green Deal".  Iz tega je mogoče sklepati, da bo mehanska obdelava pridelkov vse bolj pridobivala na pomenu in se, kot alternativa herbicidom uveljavila v vse več konvencionalnih kmetijah.

Odziv na spodbude iskanju alternativ pesticidom, se kažejo v vse večjem zanimanju kmetijskih pridelovalcev po mehanskih rešitvah obdelave zemlje. Zato HORSCH intenzivno vlaga v nadaljnji razvoj mehanskega zatiranja plevela. Pri čemer je v ospredju evolucija tehnologij in inovacij za hibridne kmetijske stroje, z mislijo olajšanja dela kmetom. 

Okopalnik in kultivator služita, kot dopolnilo k znani tehnologiji nanašanja fitofarmacevtskih sredstev. Med drugimi igra veliko vlogo maksimalno odpravljanje plevela pred setvijo, za kar je potrebno natančnost in stabilnost mehanizacije. 

Za tovrsten rezultat se odlikuje okopalnik z visoko lastno težo. Na primer Cura intenzivno razbije skorjo zemlje tudi na težji zemlji in posledično prihrani nadaljnje delovne korake. Kultivator omogoča delo na širinah 6, 9 in 12 metrov. S pomočjo krmiljenja kamere pa optimizira vodljivost in dodatno poveča natančnost obdelave zemlje. 

V zadnjih nekaj letih je HORSCH na področju zaščite pridelkov, intenzivno gradil znanje, izkušnje in razvijal smiselno ter potrebno opremo na stroju. Med drugimi se je HORSCH ukvarjal s posameznimi segmenti strojev (v tem primeri okopalnika) npr. njihovo obliko, delovne širine, kotnimi noži, česal, diski, vse kar pripomore k zatiranju plevela v vrsti. 


Na nekaterih trgih, kot npr. v Vzhodni Evropi, se zavedajo efektivnosti kombiniranja različnih tehnologij. Zato ni poudarek le na mehanskem zatiranju, ampak tudi s ciljnim vnosom gnojila in rahljanju kapilar. Poleg razvoja tehnologije za hibridno kmetijstvo se pri HORSCH množično razvija profesionalna škropilna mehanizacija

Ponuja široko izbiro modelov od 1.400 do 12.000 litrov prostornine rezervoarja, v delovnih širinah od 15 do 45 metrov. Dodatna nadgradnja je edinstvena aktivna regulacija škropilne garniture BoomControl z 25. šobami za boljši in natančen nanos, zmanjšanje odnašanja. Šobe z možnostjo razširitve delovne širine, ki se prilagajajo različnim kulturam in njihovim potrebam.Vir: https://www.duengerfuchs.de, avtor: terraHORSCH  

Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti