Novica

Dvajset let traktorjev CLAAS iz Le Mansa

Dvajset let traktorjev CLAAS iz Le Mansa

Obletnica standardnih traktorjev CLAAS

Dvajset let traktorjev CLAAS iz Le Mansa

Le Mans/Harsewinkel, 23. februar 2023. Pred natanko 20 leti, 23. februarja 2003, je Helmut Claas podpisal pogodbo o prevzemu večinskega deleža v Renault Agriculture, oddelku za traktorje skupine Renault. Od takrat je CLAAS postopoma utrdil svoj položaj celovitega sistemskega ponudnika na mednarodnem prizorišču in vlagal v inovacije za povečanje učinkovitosti in produktivnosti skupaj z najsodobnejšimi proizvodnimi procesi.

Od CELTIS, ARES in ATLES do ARION in AXION

23. februar 2003 je nakazal premešanje kart v svetovnem sektorju kmetijskih strojev. Po prevzemu večinskega deleža v podjetju Renault Agriculture, ki mu je leta 2008 sledil njegov popolni prevzem, je CLAAS iz specialista za žetveno opremo postal ponudnik celovitih sistemov – svoji ponudbi izdelkov je dodal standardne in specializirane traktorje, ki brezhibno dopolnjujejo vodilni XERION, izdelan v Harsewinklu. Podpis pogodbe med Helmutom Claasom in članom uprave Renault S.A., Patrickom Faurejem na predvečer sejma SIMA v Parizu, je po njegovi objavi povzročil veliko medijske pozornosti.

Od 1. oktobra je tovarna v Le Mansu začela spreminjati barvno shemo iz Renault Orange v Seed Green in od 1. novembra 2003 so vsi modeli za nove in nastajajoče trge zapeljali s tekočega traku v barvah podjetja CLAAS. S popolno ponudbo izdelkov je lahko CLAAS na Agritechnici 2003 predstavil "celotno ponudbo sodobnih izdelkov". Poleg standardnih in specializiranih traktorjev je to vključevalo LEXION 500, samohodno kosilnico COUGAR in najnovejšo generacije XERION – impresivna zbirka, ki je požela veliko zanimanja.

Tudi razvoj velikega traktorja AXION 800 se je začel konec leta 2003 in slaba tri leta kasneje je bil novi traktor dodan v prodajni program CLAAS. To je pomenilo prvi korak v postopni zamenjavi portfelja izdelkov Le Mans: sčasoma so bili CELTIS, ARES in ATLES preimenovani v ARION in AXION – imena izdelkov, ki so začela novo dobo.

Inovacije, ki opredeljujejo industrijo

Novi traktorji ARION in AXION so utrli pot številnim nagrajenim inovacijam, ki so začele definirati industrijo: velik visokokontrastni terminal CEBIS za AXION in kasneje tudi za serije ARION 500 in 600; PANORAMSKA kabina za ARION 400; AXION TERRA TRAC, ki je bil prvi traktor s polnim vzmetenjem; TELEMATIKA za upravljanje voznega parka in CEMOS, vodilni na trgu samoučeči se sistem za pomoč operaterju in optimizacijo procesov, ki temelji na dialogu, za ARION in AXION CMATIC. Tudi traktorji CLAAS iz Le Mansa so podirali rekorde; leta 2013 je testni center DLG testiral AXION 950 s 416 KM v imenu revije kmetijskih strojev profi in izmeril rekordno vlečno moč 242 kW – zaradi česar je najmočnejši standardni traktor na svetu! V testu DLG PowerMix je traktor presegel povprečje vseh prej testiranih traktorjev za neverjetnih 15,6 % s porabo goriva le 249 g/kWh.

Te in druge uspehe lahko pripišemo ekipi razvijalcev, ki delujejo na mestih celotne skupine CLAAS, katerih glavni cilj je izdelava najbolj učinkovitih in produktivnih traktorjev za kmete in izvajalce po vsem svetu. Strokovno znanje o gosenicah TERRA TRAC ter sistemu in procesni inteligenci CEMOS pri CLAAS Industrietechnik v Paderbornu je združeno s strokovnim znanjem o elektroniki pri CLAAS E-SYSTEMS v Dissnu in z zmogljivostmi standardnega razvoja traktorjev v Vélizyju. Skupaj že raziskujeta in razvijata naslednjo generacijo traktorjev iz Le Mansa.

Več kot 80 milijonov evrov za visokotehnološko proizvodnjo in najsodobnejši testni center

Toda raziskave in razvoj niso edini cilj naložb; CLAAS uvaja tudi najsodobnejše proizvodne procese in ergonomske delovne postaje. Projekti posodobitve v vrednosti več kot 80 milijonov evrov so bili zaključeni od leta 2003. Največji in najpomembnejši med njimi je bila pobuda CLAAS Forth, ki je ob zagonu konec leta 2020 dvignila proizvodnjo na novo raven. Tovarna v Le Mansu zdaj velja za eno najsodobnejših na svetu, saj uvaja transportne sisteme brez voznika (znane kot avtonomna vodena vozila ali AGV) in umetno inteligenco (AI) v logistiki. Tam so nedavno odprli tudi nov center za obiskovalce po vzoru Technoparc v Harsewinklu.

200.000 traktorjev iz Le Mansa na dosegu roke

Medtem ko je 150.000. standardni traktor CLAAS zapustil tovarno v Le Mansu spomladi 2019, se pričakuje, da bo meja 200.000 dosežena v letu 20. obletnice. Danes CLAAS Tractor v Le Mansu proizvaja več kot 60 različnih modelov od 75 do 445 KM, od preprostih traktorjev za trge z manj strogimi emisijskimi standardi, kot sta Turkmenistan ali Afrika, do velikoserijskega ARION 400 predvsem za evropski trg in AXION 900 TERRA Visokotehnološki velik traktor TRAC za svetovni trg. Danes tovarna v Le Mansu izvaža traktorje v 80 držav po vsem svetu, vključno s Severno Ameriko od leta 2019.

Dvajset let traktorjev CLAAS iz Le Mansa na kratko:

 •  23. februar 2003: CLAAS podpiše pogodbo o nakupu večinskega deleža Renault Agriculture.
 •  1. oktober 2003: Predstavitev prvih Seed Green standardnih traktorjev CLAAS iz Le Mansa.
 •  1. november 2003: Vsi traktorji so zdaj izdelani v barvah CLAAS.
 •  9. – 15. november 2003: CLAAS se prvič udeleži sejma Agritechnica kot celovit sistemski ponudnik s celovitim programom traktorjev, ki sega od CELTIS, ARES in ATLES do XERION.
 •  2006: Lansiranje popolnoma prenovljene serije AXION 800 z menjalnikom HEXASHIFT semi powershift in terminalom CEBIS.
 •  2007: novi seriji ARION 500 in 600 pomladita ponudbo traktorjev Le Mans. AXION 800 je zdaj na voljo z brezstopenjskim menjalnikom CMATIC kot alternativa menjalniku HEXASHIFT powershift.
 •  2008: Dokončan prevzem divizije traktorjev Renault.
 •  2008 – 2010: Vgradnja nove predmontaže kabine in nove lakirnice.
 •  Februar 2011: Razkritje nove serije velikih traktorjev AXION 900 z večnamensko krmilno ročico CMOTION na sejmu SIMA v Parizu.
 •  2012: Lansiranje novih serij ARION 500 in ARION 600.
 •  2013: AXION 950 postavlja nov rekord vlečne moči za standardne traktorje z 242 kW pred zavornim kombijem, zaradi česar je najmočnejši traktor na svetu.
 •  november 2013: Premiera ARION 500/600 CMATIC z brezstopenjskim menjalnikom EQ200 podjetja CLAAS Industrietechnik.
 •  2014: Lansiranje nove serije ARION 400 z revolucionarno kabino PANORAMIC.
 •  2016: CLAAS združuje moči s trgovskim časopisom Traction, da rabljeni AXION 920 razdeli na posamezne dele in tako analizira vzorce obrabe.
 •  november 2017: srebrna medalja Agritechnica za dve inovaciji: AXION 900 TERRA TRAC in CEMOS za traktorje, prvi samoučeči se sistem za pomoč operaterju in optimizacijo procesov, ki temelji na dialogu.
 •  Pomlad 2019: 150.000-ti traktor zapelje s proizvodne linije v Le Mansu.
 •  Od leta 2019: Posodobitev tovarne s poudarkom na glavnem tekočem traku, logistiki in upravljanju proizvodnje kot del investicijskega programa CLAAS FORTH. "Tovarna prihodnosti" bo uradno odprta maja 2021.
 •  2021: AXION 960 CMATIC s CEMOS-om imenovan za trajnostni traktor leta.
 •  September 2022: v Le Mansu se odpre nova CENTRAL ACADEMY.

Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti