Novica

Horsch Road Show - Grapak Fram

Obiskovalci so bili v poslovalnici Fram (Grapak), deležni velike predstavitve Horsch kmečke mehanizacije ter Claas traktorjev. Predstavitev je predvsem izstopala po izredno pestem in širokem naboru Horsch ter Claas strojev. V prvi polovici so predstavitev vodili zastopniki Horsch in Grapak strokovno usposobljeni svetovalci, nato pa v drugi polovici dogodka še trditve podkrepili s demonstracijo strojev na bližnjem polju.
Horsch Road Show - Grapak Fram

Vir: časopis Kmečki glas, izdaja 10. november 2021, avtor: Kristijan Hrastar

V Framu velika predstavitev kmetijskih strojev Horsch

Zmogljivost na polju na višjem nivoju


V petek smo bili v Framu pri Mariboru priča veliki prestavitvi traktorjev in kmetijskih strojev podjetij Horsch in Claas. Odlično obiskan dogodek je organiziralo podjetje Grapak A1 iz Strahinja pri Naklem, ki ima v Framu na Bistriški cesti svoj prodajno-servisni center. Na tem mestu je možen ogled strojev, ki so na zalogi, ter seveda prodaja rezervnih delov. Skoraj petsto obiskovalcev je imelo priložnost videti številne novosti, ki jih bodo predstavili premierno na sejmu Agritechnica v Hannovru prihodnje leto. Med njimi tudi sejalnico Versa KR , novo sejalnico Pronto DC in škropilnico Leeb CS.


Podjetje Horsch je z izdelavo strojev začelo leta 1981. Takrat je Michael Horsch izdelal in patentiral svoj prvi stroj. Od vsega začetka je Horsch sodeloval s kmetovalci, poslušal in upošteval njihove želje in potrebe. Njihovo vodilo je bilo, da morajo kmetu za kakovostno obdelavo ponuditi najboljši stroj, zaradi tega so jih vedno najprej preizkušali na svoji kmetiji, pred leti pa so celo kupili tri tisoč hektarjev veliko kmetijsko gospodarstvo, ki ga uporabljajo predvsem za preizkušanje strojev v različnih razmerah.

Kaj so lahko obiskovalci videli Na dnevu tehnike Horsch

AVATAR SD je sejalnica za direktno in konvencionalno setev ozkorednih kultur. Ima trojni rezervoar do 8500 litrov prostornine za sočasno setev do treh komponent. Robustni sistem sejalne enote s pritiskom do 350 kilogramov ima lahko delovno širino od tri pa vse do 18 metrov.

EXPRESS TD je kombinacija krožne brane in pnevmatske sejalnice z delovnim razponom treh ali 3,5 metra. Hitrost setve je do 20 km/h, kar izboljša delovno produktivnost. To je enostaven, kompakten in natančen stroj z minimalnim vzdrževanjem. Sejalna enota je z dvojnim diskom, ki jo komercialno poimenujejo TurboDisc.

FOCUS TD je stroj za konzervacijsko konvencionalno obdelavo tal (metoda strip-till) in setev z razponom od tri do šest metrov. Za dobro opravljeno delo poskrbijo špice TerraGrip za rahljanje in sejalna enota z dvojnim diskom TurboDisc. Rahljanje je do globine 35 centimetrov, imamo možnost doziranja gnojila na različne globine pod nivojem semen. Dvojni rezervoar ima prostornino do 5000 litrov, rezervoar MiniDrill pa je namenjen drobnim semenom.


PRONTO DC NEW je nova univerzalna sejalnica za vse vrste kultur od tri do devet metrov delovne širine. Kombinacija krožne brane, valja in sejalnih enot omogoča setev do 20 km/h. Dvojni rezervoar s prostornino pet tisoč litrov omogoča istočasno gnojenje z mineralnimi gnojili in setev. Na razpolago imamo sistem RowControl za avtomatsko sekcijsko upravljanje vrst. Novi dizajn rezervoarja in sistem telemetrije HorschConnect je v kombinaciji TurboDisc tretje generacije s 150 kilogrami pritiska na sejalni enoti prava kombinacija za številne uporabnike.

VERSA KR je novost na trgu. To je prva mehanska sejalnica v kombinaciji s trimetrsko vrtavkasto brano. Razmak med vrstami je 12,5 ali 15 centimetrov. Največja prostornina rezervoarja je 1500 litrov. Novi SmartClip sistem poskrbi za posamično doziranje in upravljanje vrst. Novost je tudi ISOBUS upravljanje in kalibracija.LEEB LT je tudi nova vlečena škropilnica s prostornino rezervoarja 4000, 5000 ali 6000 litrov. Razpon škropilnih palic je od 18 do 45 metrov s sistemom BoomControl PRO. Delovna hitrost znaša 20 km/h s 25-centimetrskim razmakom med šobami. Pri samem delu si pomagamo z zavijalno osjo z zračnim vzmetenjem in nastavljivimi impulznimi šobami.


LEEB VL je samohodna škropilnica s prostornino rezervoarja 5000, 6000 ali 8000 litrov. Razpon škropilnih palic je od 24 do 45 metrov z do 42 sekcijami. Tudi tu imamo sistem BoomControl PRO za vodenje škropilnih palic. Razmak med šobami znaša 25 centimetrov, imamo hidravlično nastavitev medosne razdalje od 2,6 do 3,5 metra. Nastavljiva je tudi višina škropljenja od 1,6 do dva metra.

MAESTRO RX je nošena pnevmatska sejalnica. Sistem nadtlaka AirSpeed omogoča delovno hitrost do 18 km/h. Imamo šest, osem ali 12 sejalnih enot z nastavljivim razmakom 70, 75 ali 80 centimetrov. Kombinacija s prednjim rezervoarjem nam omogoča hkratno gnojenje v vrste. Sistem AutoForce nam omogoča uravnavanje pritiska sejalne enote do 220 kilogramov.


JOKER CT je kratka nošena krožna brana za obdelavo strnišča in pripravo tal za setev delovne širine od tri do sedem metrov. Premer diskov 52 centimetrov omogoča učinkovito drobljenje in mešanje. Delovna hitrost je do 20 km/h. Možnost je dodatne opreme s sistemom MiniDrill za setev, ozelenitev. Možnost je priključitve na cisterno za neposredno vnašanje gnojevke v prst.


TERRANO FX je univerzalni kultivator za obdelavo strnišča na globini od pet do 30 centimetrov. Tri vrste delovnih teles TerraGrip intenzivno rahljajo in mešajo rastlinsko maso in prst. Na voljo je nošena ali vlečena izvedba z delovno širino tri do pet metrov. Ker je oddaljenost stroja od tal kar 85 centimetrov, ne prihaja do mašenja mase pri delu. Na razpolago so različne izvedbe valjev. Tudi tu je možnost opreme s sistemom MiniDrill za setev, ozelenitev.

TIGER MT je kombinirani težki kultivator za zmanjšano obdelavo tal v delovnem razponu od tri do osem metrov. Imamo dve vrsti diskov s premerom 68 centimetrov. Delovna telesa TerraGrip omogočajo rahljanje tal do 35 centimetrov in sprostitveno silo 770 kilogramov. Dodatna možnost je hkratni vnos gnojil. Na razpolago je velika izbira valjev za vse vrste tal.

CULTRO TC je idealen stroj za mehansko drobljenje rastlinskih ostankov in rastlinske mase z visoko produktivnostjo. Dva rotorja s premerom 30 centimetrov s po šest noži učinkovito drobita rastlinsko maso. Delovna širina znaša tri in pet metrov (nošena različica) ter 12 metrov (vlečena različica). Delovna hitrost je 20 km/h.

CURA ST je nošeno česalo za mehansko unicevanje plevela delovnih širin šest in 12 metrov. Namenjeno je ekološki pridelavi brez uporabe pesticidov. Možnost je hidravlična nastavitev agresivnosti peres v razponu od 0,5 do pet kilogramov. Posamična povezava peres na okvir je prek dveh vzmeti. Imamo tudi podporna kolesa za boljši nadzor neravnih tal.


TRANSFORMER VF je medvrstni kultivator za zatiranje plevela z medvrstno razdaljo od 25 do 80 centimetrov. Paralelogramsko vzmetenje delovnih teles, enostavna nastavitev delovne globine in natančno vodenje z dvema kamerama in premičnim priključnim okvirjem nam olajšajo zahtevno delo. Na voljo je avtomatski sekcijski nadzor vsake vrste RowLift. Delovna širina znaša šest, devet in 12 metrov. 

FINER SL je nošena brana za mehansko zatiranje plevela in pripravo tal za setev. Je idealen stroj za ekološko kmetijstvo brez uporabe pesticidov. Ima gosto postavljena peresa (15 centimetrov) pri delovni širini šest ali sedem metrov. Na voljo je hidravlično prilagajanje agresivnosti zadnjih peres. Podporni valj kolesa skrbi za natančno vzdrževanje delovne globine.

 

TRAKTORJI CLAAS

Posamezni stroji so bili priključeni na traktorje Claas, katerih zastopnik je podjetje Grapak A1. Tako smo lahko spremljali delovanje modelov:
Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti