Novica

Žitni kombajni Claas Evion

Podjetje Claas nam je pred kratkim predstavilo popolnoma novo serijo žitnih kombajnov Evion. Na kratko bi lahko rekli, da je serija Evion precej manjša od serije Lexion, pa tudi od serije Trion. Primeren kombajn za majhne slovenske površine.
Žitni kombajni Claas Evion

Claas razširja svojo ponudbo kombajnov s tremi novimi modeli, ki imajo po pet pretresal za ločevanje zrnja. Opremljeni s sodobnimi šestvaljnimi motorji Cummins in krmilno zasnovo CEMIS 700, ti kompaktni stroji so zmogljivi, udobni, prilagodljivi in vzdržljivi. Kombajn Evion je na voljo v različicah Classic in Maxi ter z možnostjo izbire opreme Trend ali Business, in je popolna izbira za družinske kmetije, pa tudi za izvajalce strojnih storitev in kmetijska podjetja z manjšimi površinami.

Prihod kombajnov Evion zaključuje prestrukturiranje celotne serije kombajnov Claas, ki se je začelo z novim kombajnom Lexion leta 2019. Kot nasledniki modelov Avero in manjših modelov Tucano ti trije kombajni s petimi pretresali zaokrožujejo spodnji del ponudbe, pod kombajni Trion.

Največja moč motorja pri kombajnu Evion 410 znaša 204 KM, pri kombajnu Evion 430 znaša 231 KM in pri kombajnu Evion 450 258 KM. Prostornine zalogovnika za žito znašajo 5600, 6500 in 8000 litrov. Na voljo je hidrostatični menjalnik s tremi hitrostnimi skupinami.
Senzorji opozorijo operaterja, ko raven polnjenja doseže 70 odstotkov in nato 100 odstotkov. Poleg te funkcionalnosti veliko pri zalogovniku za žito omogoča operaterju neposreden, celovit pregled nad nivojem polnjenja in kakovostjo zrn. Ko gre za razkladanje, imajo vsi trije modeli 33 cm premer cevi za praznjenje zalogovnika za žito in posledične hitrosti praznjenja 90 litrov na sekundo – kar pomeni, da je praznjenje mogoče zaključiti v 60 do 90 sekundah. 105-stopinjski vrtljivi kot cevi za praznjenje žita zagotavlja, da ima operater vedno popoln pregled nad postopkom praznjenja. Vrtljiv izliv cevi za praznjenje zalogovnika za žito se že uporablja tudi pri kombajnih Trion in Lexion in je na voljo kot opcija za zagotavljanje zelo natančnega nadzora toka žita, usmerjenega v transportno vozilo.

Na kombajn lahko pripnemo heder z delovno širino do 680 cm ali adapter za koruzo do šest vrst delovne širine.

Ločevanje zrnja

Pri seriji Evion poteka ločevanje zrnja s pomočjo pretresal. Premer dovajalnega bobna znaša 60 centimetrov, širina pa znaša 142 centimetrov kar omogoča učinkovito žetev. Dolžina petih petresal znaša 440 cm, kar pomeni, da je skupna površina pretresal oziroma ločevanja kar 6,25 kvadratnega metra. Površina mlatilnega sistema znaša skoraj 1 kvadratni meter.

Da bi se izognili izpadom zaradi zastojev, poškodb ali preobremenitve, AUTO CROP FLOW stalno spremlja hitrost mlatilnega mehanizma, sekalnika slame in motorja. Če je prednastavljena meja zdrsa presežena ali če loputa za zbiranje slame sporoči blokado, sistem sproži zaščitne ukrepe, da prepreči vstop dodatnega materiala v stroj.

Ločevanje zrnja poteka preko mlatilnega mehanizma, ki v kombinaciji s sekundarnim ločevanjem zagotavlja deset odstotkov več pretoka – pri manjši porabi goriva in večji kakovosti slame. Pri čistilnem sistemu je omogočena dvojna tlačno ventilirana stopnja padanja intenzivnega predčiščenja. Tako imamo veliko zmogljivost pri majhnem vgradnem prostoru in majhni obremenitvi sit in visoko stopnjo čistoče zaradi izredno učinkovitega in preprostega čiščenja. Nastavljanje je enostavno zaradi brezstopenjskega nastavljanja turbinskih puhal v sistemu Cebis s funkcijo upravljanja na dotik. Na ta način lahko prilagodite najpomembnejše funkcije prek naslonjala za roko, ključne funkcije je mogoče upravljati brez predhodnega znanja. Upravljanje lahko poteka neposredno prek samopojasnjevalnih ikon. Upravljanje in delo na kombajnu poteka prek multifunkcijske ročice. Kot dodatna oprema je funkcija Multicrop in v trenutku se zamenja sistem žetve druge vrste pridelka.
Merjenje pretoka, merjenje vlage in prikaz podatkov v CEMIS 700 so bistvene funkcije sistema Quantimeter. Merjenje pretoka je specifično za vrsto pridelka. Vsebnost vlage v požetem pridelku se stalno preverja in po potrebi prikaže. Sistem Quantimeter samodejno izračuna točno količino žetve z ustreznimi korekcijskimi faktorji, ki vključujejo tudi prečni in vzdolžni naklon stroja.
Nov je tudi sistem Auto Slope. Znano je, da moramo hitrost ventilatorja zmanjšati pri žetvi navzgor in povečati pri žetvi navzdol. AUTO SLOPE vas razbremeni z nadzorom hitrosti ventilatorja glede na vzdolžni naklon. Učinkovitost čiščenja vedno ostane stabilna. Pretok pridelka pri čiščenju se ohranja. S tem se poveča pretočnost in zmanjšajo izgube zrn na pobočjih.

Večnamenska ročica CMOTION in pregleden terminal CEMIS 700 sta zelo enostavna za uporabo. CEMIS 1200 (izbirno) vas podpira pri vsaki vrsti pridelka z natančnim GPS sledenjem in omrežno dokumentacijo. Zahvaljujoč LED delovnim lučem, popolnoma avtomatski klimatski napravi in nizki ravni hrupa lahko udobno delate v vseh pogojih. Na zaslonu CEMIS 700 so s silhueto stroja prikazani najpomembnejši parametri. Poleg tega omogoča prikaz do dveh slik iz kamere. Integrirano je tudi upravljanje žetev z do 20 opravili in žetvena knjiga z osnovnimi nastavitvami za 24 vrst rastlin. Po sezoni kombajnov lahko terminal na traktorju uporabite za priključke ISOBUS.

Sistem Special Cut zagotavlja rez z do 72 noži, brušenimi na obeh straneh, in mehansko nastavljivim proti - nožem. Kratke dolžine sekanja so idealne, če pozneje obdelujete zemljo brez pluga. Razdelilnik plev enakomerno porazdeli izpust sita po celotni delovni širini. Izgubljena zrna in semena plevela se enakomerno dvignejo in jih je mogoče bolje obdelati.

Kontaktirajte nas

Imate vprašanje ali potrebujete nasvet? 

Izpolnite spodnji obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Polja označena z * so obvezna!


Grapak A1 d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Strinjam se, da moje osebne podatke obdelujete z namenom, da me obveščate o bodočih ponudbah, storitvah, ugodnostih in izboljšavah, in sicer preko e-pošte. Pravilnik o zasebnosti